torstai 27. maaliskuuta 2014

Paino- ja kuivikekuulumisia (mm. Ikävä piirre Mörtistä!)

Heippa!

Tälläi kuvattomasti tällä kertaa. Olen kovasti pohdiskellut marsujen hyvinvointijuttuja, ja tokihan punnitsenkin he kerran viikossa. Viimeisen kahden viikon sisään hieman useamminkin ja hyvä niin. Olen huomannut, että kaikki kuikut ovat laihtuneet hieman ja olen kovasti miettinyt syitä siihen. Yksi aika suuri syy on tuo laaja häkkialue, 240 x 120cm ja jatkuvasti he kiipeilevät tunneleiden ja mökkien päälle kuluttaen energiaa. Toinen syy voi olla sapuskan vaihtuminen kun siirryin tuohon itse sekoittamaani hässäkkään, mutta siinä on kyllä monipuolisesti kaikkea (myös samoja ruokia joita aiemmin söivät), enkä usko että laihtumista olisi tapahtunut jos kuikut olisivat samaa sapuskaa syöneet pienemmässä häkissä. Kolmas syy voi olla se, että olohuoneessamme on jostain syystä aavistuksen viileää jos en ole koko päivää vaikka pitänyt tietokonetta tai vaikka telkkaria auki. Viileä ympäristöhän kuluttaa enemmän energiaa kun keho kuluttaa enemmän pitääkseen itsensä lämpimänä. Joku mystinen juttu tässä olkkarin viilenemisessä nyt kyllä on. Itse vaan huomaa että iltaisin tarvitsee villasukat täällä ollessa, vaikkei talvellakaan tilanne ole ollut tälläinen. Onneksi kesää kohti mennään. :)

Olen huoltanut marsuja oikein urakalla viimeaikoina kun töissä stressaa taas roimasti. Marsut ovat miun vastaisku stressille ja toistaiseksi on toiminut ihan hyvin paria päivää lukuunottamatta kun pipoa on kiristänyt aivan luvattoman paljon. Rasvasin jopa kuikkujen tassut tuossa pari päivää sitten ja huomasin, että Rapsulla on ihan aavistuksen kuiva iho. Ei mitenkään merkittävästi, sen vain huomaa kun tarkasti katsoo. Pistin ihan hitusen rasvaa hänen korvalehtiinsäkin (ulkopuolelle) ja näyttävät nyt paremmilta. :) Olikohan ruokavaliossa joku kohta jota voisi parantaa jottei huoneilmasta johtuen marsun iho kuivuisi? Tiedän, että hevosilla lorautellaan rypsiöljyä pelletteihin jos halutaan ihon ja karvan hyvinvointia erityisesti (ja toki vaikuttaa se suolistonkin toimintaan).Kaikki liikkuvat ja pälättävät normaaliin tahtiin, ainoastaan tuo Rapsu hiukan poikkeaa aavistuksen kuivan ihonsa kanssa.

Tuo kuivike (hamppukuivike ja Mörtti Röpö sekaisin), johon siirryin, on myös saanut muutoksia aikaan niin hyvässä kuin hieman huonommassakin. Pölyä on nyt huomattavasti vähemmän, kun siivoan nuo neljä häkkipohjaa mylläten kaikki kuivikkeet aivastan vain kerran ( 1 !!) kun ennen purun kanssa aivastelin vaikka kuinka paljon. Marsutkin aivastelevat vähemmän siivouksen aikana. Marsujen tassut vain hieman kuivuvat karheasta pohjasta ja tänään löysin ikävän yllätyksen Nifrasta liittyen Mörttiin. Ihmettelin kun hän on eilisestä lähtien käyttäytynyt hieman poikkeavasti, ei ihan niin innokkaasti kuin yleensä niin otin hänet tutkittavaksi häkistä ja yllätyin suuresti kun hänellä oli...sanotaanko naisellisessa osiossaan...törröttämässä kaksi kovaa palaa Mörttiä! Voi että on mahtanut tuntua ikävältä!! Nifra ymmärsi että otan ne pois niin malttoi olla miun sylissä jopa selällään sen aikaa että sain ne napattua pois häntä kiusaamasta. Tämän jälkeen pyyhin vielä hänet lemmikeille suunnatulla hellävaraisella puhdistusliinalla ja päästin häkkiin. Onneksi hän alkoi taas normaalisti palloilemaan ympäriinsä, selvittiin säikähdyksellä! Tämä sai miut pohtimaan, että haluanko käyttää Mörttiä enää niinkään paljoa, ainakin taidan sekoittaa sitä vähemmän hamppukuivikkeen sekaan minimoidakseni tuollaiset ikävyydet jatkossa. Veikkaan, että Nifra oli hypännyt alas esim mökin päältä ja kuivikepohjalla oli sattunut juuri ikävällä paikalla olemaan pari lastua Mörttiä pystyssä ja muuta ei tarvittukkaan.

Seuraan silmä kovana tuota marsujen pienoista laihtumista ja ryhdyn toimenpiteisiin jos niiden tarpeessa näytetään olevan.. Totta puhuakseni olen voinut aika huonosti viimepäivät, onneksi tosiaan on nuo karvapallerot piristämässä, ihanaa kun on päivittäisiä rutiineja heidän kanssaan ja esim. aamukahvia juodessani voin tiirailla marsuactionia, se hieman nostattaa mielialaa. :)

-M

P.S Ja niille jotka eivät tiedä, niin Mörtti Röpö on haapahaketta.

2 kommenttia:

 1. Mulla on marsusten punnituspäivä sunnuntaisin, isompi sai juuri viime viikolla kilon rikki ja ylihuomenna ovat neidot 9 kuukautta. Hauskaa ja rentouttavaa on kyllä seurata elukoiden puuhailua. Mullakin on tässä olohuoneen soffalla 3 kohdetta katseluun: telkku, marsut tai akvaario. Ja pakko myöntää, että silmä harhailee kohteesta toiseen. Yritän kuitenkin välttää huomaamasta likaisia ikkunoita ja hienoista pölykerrosta pinnoilla tuossa häkin ympäristössä :D Sitä olen täällä ihmetellyt, ettei mun marsut tunge tuolta häkistään pois, vaikka olen kokonaan poistanut etuseinäkalterin. Ei siis tarttis muuta kuin hypätä pohjalaatikon reunan yli. Hyppyvoimaa kuitenkin riittää päästä ylemmäskin, heinähäkkiin makoilemaan ja mutustelemaan. Olipas Nifralla käynyt ikävä juttu, onneksi huomasit eikä isompaa vahinkoa tullut.Tsemppiä ja aurinkoa sulle ja voimia sinne työrintamalle myös. -viirivehka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Viirivehka! :) Miulla punnituspäivät vaihtelevat perjantain ja sunnuntain välillä, kuitenkin kerran viikkoon ainakin otan painot ylös. :) Saa nähdä milloin meillä menee ekalla marsulla kilon raja rikki ja kuka marsu se on, eilen kun punnitsin taas niin painavimpia ovat Rapsu 866g, Nefi 826 ja Nifra 798g. Vaikea kuvitella, että vaikka Rapsu yht'äkkiä kehittäisi massaa niin paljon että kilo menisi rikki! :D Mutta eihän noista koskaan tiedä. Ehkä Nifra, Nefi ja Gaia yltävätkin jonain päivänä sinne kiloon asti. Edelleenkin oikeastaan veikkaan Gaiasta lopulta meidän painavinta marsua.:)

   Kiitos kovasti tsempistä, sitä tässä tarvitaankin. Jotenkin aivan uskomattoman huono viikko ollut tämä, en edes muista milloin viimeksi on näin paljon ikäviä juttuja mahtunut yhteen viikkoon.. No joo, kesää kohti mennään ja usko on kova että ajatkin paranevat. :)

   Kovasti aurinkoa siullekkin! <3

   Poista

Heippa,

anonyyminä kommentoimisen suuresta suosiosta huolimatta pyydän sinua kuittaamaan kommenttisi tunnistettavalla nimellä tai nimimerkillä, kiitos! :)

-M