torstai 9. heinäkuuta 2015

Kuivikevertailua omiin kokemuksiini perustuen

Hei!

Nyt päästiin asiaan. Siis siihen asiaan, josta on pitänyt kirjoittaa jo kuukausitolkulla. Minua ainakin itseäni kovin aina kiinnostaa muiden mielipiteet/käyttökokemukset erilaisista kuivikkeista, jyrsijäkansa aika usein tuntuu olevan prosessissa "josko löytyisi kuitenkin vielä parempi kuivikeratkaisu" tai sitten kaivataan vain vaihtelua. Mitään mielipiteitäni ei olla lahjottu, kerron vain rehellisesti mitä mieltä itse olen. :)


Toteutan löpinäni abouttiarallaa siinä järjestyksessä, jossa olen tuotteita käyttänyt.


ELÄINKAUPPAPURU

Yllä kuvassa näkyy kooste mitä joskus aikaa sitten ostin possuja varten eläinkaupasta. Heinät ja puru ovat suomalaiselta tuottajalta ja niiden laatuun olen ollut aina ihan tyytyväinen. Tämä kyseinen puru oli kuohkeaa, mutta pölisi jonkin verran. Alla kuva Rapsusta köllimässä juuri vaihdetuissa näissä puruissa.

+ Kuohkeus
+ Raikas tuoksu
- Hinta, tulee kalliiksi jos enemmän kuin muutama marsu

MÖRTTI RÖPÖ

Ihanan tuoksuista ja pölytöntä! Tosin kovempaa käytössä kuin puru, eikä omasta mielestäni niin imukykyistä kuin kuohkea puru. Mutta se tuoksu... Nam!

+ Tuoksu (jos jollekulle jäi epäselväksi :D )
+ Ei pölise
+ Aika riittoisa tuo 100l säkki
- Imukyky ei niin hyvä kuin tosiaan sillä kuohkealla purulla
- Melko kovaa, jos oikein huono tuuri käy niin voi tuntua ikävältä marsusta jos osuu lastu pystysuunnassa herkälle alueelle (Nimim. Nifralle oli kerran jäänyt Mörtin lastu jumiin haaroväliin)
- Kyllä siitä saa aikalailla pulittaa, varsinkin jos ostaa niitä 20l pussejaZOOPLUSSAN ERILAISIA KUIVIKKEITA

    

HEMPARADE

Olen aikojen saatossa Zooplussaltakin tilaillut uteliaana muutamaa sorttia kuiviketta. Nämä kyseisen firman hamppupaalit tilasin silloin, kuin en ollut suomalaisesta versiosta vielä kuullutkaan ja suomalaisen hampun markkinat räjähtivät vasta aikamoinen tovi tämän tilaukseni jälkeen.

+ Hinta ei ollut mikään kauhean paha, varsinkin jos osti sen verran että sai postarit kaupan päälle
+ Helppo kanniskella, oli sille otollisen muotoinen ja kokoinen
+ Imukyky hyvä, neutraloi hajuja paremmin kuin pelkkä puru
- Tunkkainen haju tässä tuotteessa, yksi paali oli tunkkaisemman hajuinen kuin toinen. Suomalainen hamppu paljon raikkaampaa
- Saattoi olla hyvin tikkumaista ja kovaa
- Tummempaa väriltään kuin suomalainen hamppu = ei niin raikkaan näköistä

Stuartilla tätä samaa hamppua, kuten kuvasta näkyy oli se todella tikkumaista ja tummahkoa.

HUNGRO

Alla kuvassa näkyy myöskin Zooplussalta tilaamani toinen hamppukuivike, Hungro. Tämä oli pussitettu tuollai ilmavasti, siispä ei saanut niin paljoa vastinetta rahoilleen. Olin kuitenkin käytössä tuotteeseen todella tyytyväinen, muistan ilostuneeni raikkaudesta!

+ Pehmeää, miellyttävän tuntuista
+ Vaaleaa väriltään
+ Hyvä imukyky
- Kalliimpi tuote (en tarkkaan muista hintaa, mutta en tilannut tuota varmaankin sen hinnan takia kuin kerran kokeilumielessä) kuin Hemparade ja pienempi pakkauskoko


CHIPSI

Yllä kuvassa näkyy paria sorttia Chipsiä, joita tilailin myös uteliaisuudesta.  Tuo Superversio oli paketoinnin sanoman mukaan superimukykyistä ja erittäin tehokasta, mutta oman kokemukseni mukaan tuote oli lähes jouhomaista, ja siksi ei niin kiva käyttää, vaikka imukykyä olikin.

Chipsin Classic Oli aika mukava peruspuru, aika karheaa ja oli tuo aika riittoisa tuo tiivis paketointi. En kuitenkaan kokenut mitään rakastumista tähän puruun ja jäi tähän yhteen kertaan sen tilaus. Tuntui aika hassulta peruspurua alkaa tilaamaan jatkossakin ulkomailta asti. :D

Chipsin sitruunantuoksuista purua olen myös joskus kokeillut (ei ole kuvaa siitä). Sitä tilasin silloin kun marsut olivat minulle aivan uusi/tuore juttu käytännössä ja tietenkin sitruunan tuoksuinen puru kuulosti jännittävältä. Yllätyin, kuinka VAHVA tuoksu purussa oli ja harmistuin kovasti, koska marsuthan kulkevat nenä matalalla = saavat nenäänsä sitä vahvaa hajua kokoajan, joka ei varmasti tee hyvää. Minusta tämä seikka pilasi koko tuotteen viehättävyyden ihmisenkin kannalta. Sitruunan tuoksu oli todella vahvaan sitruunan hajuiseen pesuaineeseen verrattavissa. Kulutin sen muutaman kilon paalin lopulta pois laittamalla sitä ensin OHUEN kerroksen häkin pohjalle ja siihen päälle sitten normaalia purua reiluhko kerros. Näin haju minimoitui ja puru tuli käytetyksi.

MÄNTSÄLÄN SAHA

Kyllästyin Zooplussan valikoimaan ja/tai marsumääräni kasvoi niin, ettei tuntunut enää houkuttelevalta tilata pienehköjä määriä purua kaukaa. Siispä usean kerran olen tilannut Lemmikkiexpressiltä n 25kg purupaaleja, joissa on aina lukenut kyljessä "Mäntsälän Saha". 

+ Suuri määrä purua kerralla, vihdoinkin (älysin :D )
+ Nopea toimitus kotiovelle asti
- Tämä tuote on pölissyt aina kauheasti
- Pakkaukset eivät ole tiiviitä, vaan siellä on myös ilmaa mukana, kuten alla näkeekin tuosta kurttuisesta paalista, pakkaus siis aika löysää
-Tuote jauhomaista, toisinaan on voinut olla parempiakin paaleja, jossa isompaa lastua on ollut enemmän, mutta yleensä pientä hitua aika pitkälti kokonaisuudessaan tuo ollut.
- Imukyky huonompi kuin kuohkeassa purussa

Alla kuva marsuista pötköttelemässä kyseisessä purussa. Kyllähän sitäkin käytti kun muuta ei ollut, mutta jos vain voin suurempilastuista jostain löytää niin pysyn tästä kaukana.

   

PUUPOHJAINEN KISSANHIEKKA

Aitausten käyttämisen myötä minulle tuli probleemaksi tuo juomapullojen alusastia. Possut juodessaan aina valuttavat hieman vettä ohi ja alusta oli aina märkä. Siispä tuumasta toimeen ja kokeiluun erilaisia vaihtoehtoja!

 Tämä Rainbown puupohjainen PAAKKUUNTUMATON kissanhiekka ajoi asiansa jonkin aikaa, mutta kyllästyin sitten nopeaan jauhoksi muuttumiseen kastuessaan. Jauho levisi possujen tassuissa ympäri aitausta ja siivouspäivänä pussilakana oli puujauhon kuorruttama ja tietenkin sai sitten siivotessa aivastella.

+ Edullinen hinta, saa marketeista
- Ei pidä kauhean hyvin kosteutta

VAPON PUUPELLETTI

Tätä kokeilin samaan ongelmapesäkkeeseen, eli tuohon juomapullojen alle. Kesti käytössä himpun pidempään kuin tuo Rainbown kissanhiekka. Suurta pellettiä, ropina vain käy jos joku talsii yli.

+ Edullinen hinta, 16kg pakkauskoko
+ Erityisen hyvin voisi käydä vaikka talvella viileämmässä ympäristössä häkin pohjamatskuksi ja päälle vaikka olkea
- Ei neutraloi mielestäni hajuja kauhean hyvin
 

TOA LÄTT

Sitten löysin ratkaisun! Toa Lätt! Ei hajoa muruiksi kastuessaan ja imee todella hyvin kosteutta! Jummi, miksi en alunalkaenkin älynnyt ottaa tätä käyttöön tyttöjen juomapullojen alle vessalaatikkoon..

+ Ei pölise!
+ Mietotuoksuinen
+ Imee kosteuden tosi hyvin
- Hinta on suurempi kuin vain purua käytettäessä
- Ei omasta mielestäni neutraloi hajuja aivan niin hyvin kuin kuohkea puru

  

Kuvia Toa Lätistä hamstereilta, omilleni laitoin ensin purua ja sitten sitä, mutta esim. Luddella (alla oikealla) on toiminut oikein hyvin pelkkä Toa Lätt, Ludden omistaja on pölylle allerginen ja Toa Lätt on heidän talouteensa sopiva vaihtoehto.

  

PÖLKKY

Moni tietääkin Pölkyn. Se on aika edullista ja monessa paikassa myynnissä. Laatu vain oman kokemukseni perusteella (ja itseasiassa olen muiltakin kuullut samaa) vaihtelee aikalailla, joskus huonon tuurin sattuessa puru saattaa olla tosi pölisevää ja jos tuuri on käynyt niin ei pölise niin kovasti. Eletään vaarallisesti? :D


+ Edullisuus
+ Aika laaja saatavuus
+ Helpohko kuljetettavuus 20kg paalissa
+ Ne hyvät paalit
- Ne huonot paalit


HEMPREFINE - HAMPPUKUIVIKKEET

Aiempi postaukseni tästä kuivikkeesta täältä: KLICK !

   

Olen nyt aikojen saatossa käyttänyt muistimööpeleideni mukaan viitisen paalia tätä kotimaista Hemprefinen hamppukuiviketta. Muutaman ostin itse ja pari olen saanut erilaisia reittejä pitkin.  Erittäin tyytyväinen olen ollut tähän tuotteeseen marsuilla ja erityisesti hamstereillani! Hajunsitovuus on todella huomattava ja kosteutta taitaa imeä tehokkaammin kuin pesusieni. Lisäksi muita hienonkuuloisia ja oikeasti olemassaolevia ominaisuuksia on listattuna Hemprefinen omalla sivulla: KLICK. Sieltä itseasiassa voi käydä lukemassa tosi kattavasti tietoa kyseisestä firmasta ja kuinka he esim. tukevat kotimaisia viljelijöitä.

+ Pölyää erittäin, erittäin vähän
+ Omaan nenääni raikas, mausteinen tuoksu
+ Miellyttävä vaalea väri
+ Pehmeämpää kuin vaikkapa Mörtti Röpö
+ Aivan mieletön hajun- ja nesteensitovuus!
+ Paljon raikkaampaa käyttää kuin parhainkaan puru
+ Gerbiilit saavat tehtyä tunneleita kuivikkeen rakenteen ansiosta
+ Edes hamstereiden virtsa ei haise viikon siivousvälillä
- Saatavuus ilmeisesti vielä pääosin vain Hemprefinen omilta sivuilta (ja kotiinkuljetus maksaa aikalailla)
- Harmittaa ettei aina anna resurssit periksi vain tämän kuivikkeen käyttämiseen :D


(Noiden hajoavien hylsyjen kanssa ei täällä ole ollut minkäänlaista ongelmaa edes gerbiileillä, jos joku paheksuen noita pohtii.)

SAMPO - KUIVIKEPELLETTI
Tätä pellettiä olen kokeillut yhden laatikon verran, joka sisälsi vähän reilun 10l suurikokoista pellettiä. Erittäin imukykyistä ja hajuasitovaa, ulkomuodoltaan muistuttaa olkipellettiä. Alla kuva Nifrasta siivouspäivänä ihmettelemässä vessalaatikoiden uutta kuivikevaihtoehtoa.

+ Erittäin hyvä hajunsitovuus tässäkin
+ Nesteenimu huippuluokkaa
- Pieni pakkauskoko
- Tyyris hinta (itseasiassa tällä hetkellä vielä loppuunmyyty Hemprefinen nettikaupasta)SAMPO - KUITUPESÄ
Alla on kuva (hienosti väärinpäin kääntyneenä, kiitos Blogger taas... :D ) Sampo Kuitupesäpussista. En jostain syystä löytänyt sitä enää myynnistä Hemprefinen sivuilla? No jokatapauksessa olen sitä tainnut yhden pussin käyttää kokeilumielessä hamstereille pesämateriaaliksi ja onnellisesti ovat hamsut siihen pesiytyneetkin. Erityisesti syrkkini Luna piti kovasti tästä materiaalista (kuvassa tosin hamsteri yrittää selvästi hautautua ruokakippoon)! :)

  

OLKI

Olkea ostin tuossa alkuvuodesta paalillisen ja sitä käytinkin pääosin kanille hänen tehdashäkin kokoiseen vessalaatikkoonsa puupelletin tai purun päällä. Olki käy lämmikkeestä imukykyisemmän kuivikkeen päällä viileämmillä keleillä mukavasti. Se myös voi vähentää purun pölyävyyttä jos laittaa ohuen kerroksen olkea sen päälle. Olki itsessään ei ole imukykyinen eikä juuri hajuja sitova. Virikkeeksi käytin sitä marsuille, gerbiileille ja hamstereillekin kun sitä vielä oli. Nyt ei ole oikein kuvaa laittaa jo menneestä paalista, mutta Toa Lätin kohdalle eksyi kuva Lunan terrariosta, jossa on virikkeenä myös vähän olkea. Ensi talvena varmaankin taas uusi paali sitten.

GLOBAL PELLET - OLKIPELLETTI

Olkipelletti on yksi tuoreimmista tuttavuuksista tässä residenssissä. Olin kuullut siitä jonkin verran ylistystä esim. kanipiireissä, joten oli pakko ottaa itsellekin kokeiluun tähän Agrimarketissa törmättyäni. Olen kovin vaikuttunut sen imukyvystä ja hajunsitovuudesta, mutta veikkaan, että jos saisin Hemprefinen hamppupellettiä saman verran testaukseen kuin tätä niin saattaisi hamppu voittaa oljen. Jokatapauksessa olen todella tyytyväinen tähän erityisesti kanin vessalaatikossa/tehdashäkissä käytettynä, samoin marsutyttöjen aitauksen vessalaatikossa on siivousväli aika pitkä jos on ensin tätä pellettiä pohjalla ja päällä purua. :)

+ Hyvä imukyky
+ Aika edullista, 20kg taisi olla vajaan 9e
+ Ei murene niin kovin kuin puupelletti
+ Sitoo hajujakin ihan hyvin
-  Aika nopsaan kuluu omassa käytössä yksi säkki tätä, muuta miinusta en keksinyt.

  

HIRNU KUIVIKEKUTTERI

Olen erittäin vaikuttunut tästä purusta, pölyävyys on aivan olematonta ja koostumus kuohkeaa ja isohkolastuista. Jummi, ja vain 9e/25kg Agrimarketissa! Olen vain kuullut, ettei tätä aina ole saatavilla, joten siitä tulee hieman miinusta. Viikkosiivouksessa tätä purua käytettyäni en ole aivastellutkaan juuri ollenkaan!

+ Todella vähäinen pölyävyys
+ Kuohkea rakenne
- Ei käsittääkseni aina Agrimarketista saatavilla

Alla kuva olkipelletistä ja Hirnusta.


MUUNA KUIVIKEMUOTONA TEKSTIILIT

Tästä olenkin tehnyt jo aiemmin oman postauksensa ( KLICK ), aitauksissa on se hyvä puoli häkkeihin verrattuna, että muunneltavuus on suurempi. :) Marsumagazineenkin kirjoitin ison artikkelin tästä aiheesta. Joitain esimerkkejä alla:

     

   Ja tämän kilometripostauksen perään vielä lyhyt tiivistelmä omista lemppareista:
*Kotimainen hamppukuivike
*Hirnu kuivikekutteri
*Olkipelletti
*Toa Lätt
*Aitauksissa pääosin tekstiilit

Pari linkkiä vielä aiheen tiimoilta muihin postauksiin:
ensimmäinen shoppailureissuni Agrimarkettiin KLICK ja kuukauden päästä tehty tiivistelmä kuivikkeen, heinän ja marsunpelletin kulutuksesta täällä kuukausitasolla KLICK .

Jopas tässä kului naputellessa näppärästi tunti jos toinenkin...itseasiassa 4-5. Mutta sainpahan tämän vihdoin ilmoille kun niin pitkän aikaa oli prosessivaiheessa vain. Kertokaa toki kommenttikenttään mielipiteitänne jos mieli sitä halajaa! :)

-M

P.S VIELÄ LISÄYS 2016 LOKAKUUSSA, että on paljon kerrottu marsupiireissä marsujen syöneen hamppukuiviketta ja kuolleen siihen. Aivan hirveää kuulla tälläistä ja en usko, että jatkossa hamppua käytän enää marsuilleni vaikka ongelmia ei käyttöni aikana aikanaan ilmentynytkään. Kanille en ole hamppukuiviketta koskaan käyttänytkään. Tuote on mainio hamstereille, gerbiileille ja hiirille omien kokemusteni mukaan!

2 kommenttia:

 1. Hei, hyvä mielenkiintoinen postaus! :) Mulla on ollut marsupojilla käytössä puupelletti (rainbow, Pirkka sekä k-raudasta vapo silloin tällöin) ja yhden säkin verran toa lättiä. Puupellettiin olen ollut tosi tyytyväinen, hajun sitovuus erinomainen. Ainoastaan ärsyttää se puruksi purkautuminen, koska sitten sotkee myös muuta häkkiä. Toa lätt oli taas mielestäni pettymys. Haisi kammottavalle kastuessaan pissaiseksi. Piti siivota päivittäin kokonaan kun puupelletin kanssa pienillä välisiivoamisilla voi viikonkin mennä samoilla pahnoilla.

  Olkipelletti ja hamppu kyllä kiinnostaa! :) Plussaa olisi jos ei aivan puruksi muuttuisi ja toisaalta haluaisin marsujen tassuille pehmeämmän ratkaisun kuin puupelletti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos tykkäsit! Pitkään olikin tämä tarkoitus rustata. :) Toa Lätti on erityisesti miun pölyallergisen ystävän lemppari ja mie annan sille plussaa siitä kun pysyy kastuessaan koossa eikä murene. :)

   Olkipelletti on miusta hieman jotenkin pehmeämmänoloista kuin puupelletti (ja sitoo hajua paremmin). Omien kokemusteni perusteella suosittelen hamppukuiviketta kun miullakin toimii niin monella eläinlajilla mainiosti. Katsoo milloin tulee taas tilattua sitäkin lisää, vielä on puruja ihan mukavasti jäljellä taannoisesta Agrireissusta :)

   Poista

Heippa,

anonyyminä kommentoimisen suuresta suosiosta huolimatta pyydän sinua kuittaamaan kommenttisi tunnistettavalla nimellä tai nimimerkillä, kiitos! :)

-M