keskiviikko 8. heinäkuuta 2015

Heinän, purun ja pelletin kulutus marsuillani kuukausitasolla

Heippa!

Tällä kertaa tahdoin tehdä havaintoihini perustuen hieman listausta miten paljon miun residenssissä kuluu marsuilun perustarvikkeita kuukaudessa. Erityisen potkaisun tämän aiheen suuntaan toi myös 9.6 (eli siis n. 1kk sitten) tekemäni Agrireissu (postaus siitä KLICK ), kiinnostuin tarkkailemaan kuukausitason kuivike-, heinä- ja pellettikulutusta. Jos ei muuten niin itselleni kirjaan ylös tännekin. :)

Gaian ollessa reissussa on täällä majaillut viimeisen kuukauden vain 11 marsua. :D

PURU/MUU KUIVIKE

Aloitetaan vaikka siitä purusta/muusta kuivikkeesta. Nyt kuukauden aikana on kulunut 1,4 paalia Hirnua (25kg/paali) ja 2,3 pussia olkipellettiä (20kg/ps). Olen tästä määrästä siivonnut:

-Marsujen kerrostaloa (3x 120 x 60cm) ja tyttöjen aitauksen vessalaatikkoa (70 x ~40cm). Kerran viikkoon melkein kaikki pitää uusia, Kauhiksella nyt ei niin paljoa tule sotkua mutta esim. Dodi ja Melchior juovat niin paljon, että täytyy kaikki kuivikkeet vaihtaa aina runsaiden pissaläikkien takia. Tyttöjen vessalaatikon olen saattanut tyhjentää kaksikin kertaa viikossa joinain viikkoina jos on alkanut haista, helteellä kun haisee nopeammin. Lisäksi olen monesti käyttänyt heille ensin alle tuota olkipellettiä ja päälle purua.

 Olkipellettiä ja purua, kuvanoton jälkeen laitoin purua reiluhkon kerroksen päälle.

-Kanin 120 x 60cm tehdashäkkiä, kerran viikkoon kaiken kuivikkeen vaihto. Alle reippaasti olkipellettiä ja päälle purua tai pelkästään olkipelletillä, vaihdellut. Olkipelletti on kyllä älyttömän hyvä Freijalle! Kani tykkää aina siivouksen jälkeen kaivella sitä (ropina vain kuulunut sisään asti :D ) ja olkipelletti imee itseensä tosi hyvin hajut ja kosteuden.

-Vaihdoin purut gerbiilien n. 100 x 40cm terrarioihin (kaksi isoa terraa siis).

-Stuartilta taisin siivota kerran kaikki purut vaihtoon, muuten vain pissanurkkia kaapinut pois (häkki n. 100 x 45cm)

-Lunalle sama juttu kuin Stuartille, tosin Lunalla vain 80 x 40 terrario (arvatkaa vaan kuinka ihana olisi hommata Ikean Detolffi tälle aktiivihamsulle, tuokaa toimiva taikasauva jotta tilaa löytyisi! :D )

-Margadashin n 75 x 35cm terraan vaihdoin kaikki kuivikkeet muistaakseni kaksi kertaa, muuten vain pissanurkkia pois. Itseasiassa muistan useamman kerran pesseeni Margadashin armaan juoksupyörän, koska hän oli siihenkin onnistunut pissimään. :D

-Kuvernöörille minidunaan olen muistipampuloideni mukaan vaihtanut joka viikko lähes kaikki kuivikkeet, säästänyt aina juuri sen verran, että tuttu haju säilyisi. Kyseessä miniduna n. 53 x 38cm.


Täytyy vaan sanoa, että olen aivan totaalimyyty tuohon Hirnuun! Aivan jumpskutin hyvää purua! Pölisevyys ihan olematonta ja gerbuillakin on vielä kuukaudenkin päästä kuohkeaa se. Jummi jammi. Ei ollut kuin 9e/25kg paali. Pakko saada sitä useampi varastoon kun ensi kerralla käy Agrimarketissa!

Kuivikkeiden vertailuaihe onkin sitten oma postauksensa, mutta vähän oli pakko kuitenkin hehkuttaa. :D

Eli tässä residenssissä kului kuiviketta kuukaudessa n. 46kg olkipellettiä (20kg/säkki) ja n. 35kg Hirnua. Näistä marsujen osuus on todellakin vain arvioituna ( :D ) n. 16kg tuosta olkipelletistä ja ehkä 20kg Hirnusta.


HEINÄ

Tuossa laskeskelin, että miun marsut ja kani syövät arviolta (hieman heittää sinne tai tänne) 2 n. 10kg heinäpaalia kuukaudessa. Välillä olen gerbiileille pistänyt pari kourallista virikkeeksi myös.

Heinää siis menee sellainen n. 20kg/kk. Kani syö niin reippaasti, että heitän hatustani hänen syövän puoli paalia kuussa ja marsujen mussuttavan loput 15kg.


PELLETTI


Marsut syövät täällä Oxbown Performancea, jota tilaan aina 11,3kg säkin huikean ihanan Maailmalla-marsunkasvattajan Aidan nettikaupasta ( KLICK ). Aidalla on minun tutkimusteni mukaan edullisin Oxbown hinta nettikauppoja verrattuani! (Psssst,  Aida tekee myös upeita geelikynsiä Hämeenlinnan keskustassa eräässä studiossa, häneltä voi siitä kysyä lisää varmasti esim. osoitteesta maailmalla( at )gmail.com suosittelen!)

Viimeksi sain ostamani uuden säkin pellettiä 23.5 ja vielä sitä on jäljellä kuuden ja puolenkin viikon päästä. Veikkaan, että tuo säkki kestää juuri sen 8vk 11marsun armoilla. Ainakin täällä. :D En mitenkään älyttömästi sitä syötä, aamuisin käsituntumalla noin 1rkl/marsu, toisinaan on kyllä voinut olla niin paljon unihiekkaa vielä silmissä, että on humpsahtanut kauhasta enemmänkin, mutta tuohon 1rkl/marsu olen kuitenkin pyrkinyt. Irille tietenkin aina kuppi täpötäynnä, erikoistapaus kun on!

Eli kuukausitasolla pelletin kulutus on marsuillani n. 5,7kg.


Jos joku on kiinnostunut, niin voin toki postata myös kuukausitason kustannukset näihin liittyen, en oikein tiennyt kiinnostaako se ketään niin jätin nyt laittamatta. Ehkä rahasta puhuminen on jonkinsorttinen tabu? :D En tiedä. Jäi vähän hassu olo tuosta "Hullu Marsueukko kävi shoppailemassa"-postauksestani kun julkaisin siellä Agriostosteni hintoja. Omituista.

Olisi muuten tosi hauska kuulla muiden marsutalouksien kuukausikulutusta näissä tarpeissa? Olisi huippua kuulla, pistäkää kommenttia jos tahdotte! :)

-M

P.S EDIT: N. 1H PÄÄSTÄ, tokihan tähän kulutukseen kuuluu vielä tuoreet vielä lisäksi, joita marsut saavat päivittäin, määrät vain vaihtelevat. :)

P.P.S EDIT SEURAAVANA PÄIVÄNÄ: Ja tietenkin C-vitamiini tulee vielä lisäksi kulutustuotteeksi! Ostan hevostarvikeliikkeestä 0,5kg pöntön täyttä tavaraa ja se kestääkin sitten puolisen vuotta, ehkä hieman enemmänkin.

15 kommenttia:

 1. Voi kun sulla menee paljon kaikkea. :D No ei ihmekään ehkä kun on monta karvaista tyyppiä taloudessa, mutta ei ees tuu ajatelleeksi miten monen sorttista juttua ne tartteekaan. Meillä kuluu lähinnä Mörtti Röpöä se 100 litran säkki kuukaudessa. Siitä saa kerran vaihdettua kaikkien kuuden hamsterin purut ja saattaa jäädä ihan pikkusen yli että voi sitten pitkin kuukautta uusia likasimpia puruja. Vaikka sua nyt marsutalouden kiinnostikin niin kirjotin kuitenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei mahtia kun laitoit kommenttia! Tosi mielenkiintosta kuulla myös hamsutalouksien kulutusta! :) Voihan Mörtti, se tuoksuu kyllä hyvälle. Ties vaikka jossain vaiheessa ottaisin sitä purun sekaan taas vaihteluksi mukaan. :) Itseasiassa onkin tulossa lähitulevaisuudessa aika, jolloin on purua jäljellä vain Pölkkypaali, ja se kun on niin pölisevää aika usein niin Mörttiähän olisi hyvä pistää vähän joukkoon... Kiitos ideasta! <3

   Poista
  2. Meillä on kyllä tykätty Mörtistä, tuoksuu kivalle ja tuntuu kivalle. Ei kai sitä sillain varsinaisesti muut tartteis kun Ninni niiden pitkien haituviensa takia, mutta...

   Poista
 2. Kiinnostava kirjoitus, paljon kuluu kaikenlaista, kun eläimiä on isompi määrä. Itsellä nuo pari marsua omakotitalossa maaseudulla on melkein ilmaiset ylläpitää näin kesäaikaan. Puuseppätuttava säkittää kutterinlastua kuivikkeeksi ja kuljettaa säkit kotipihaan tarpeen mukaan. Näitä tulee useampi säkki kerrallaan, mutta säilytysongelmaa ei ole, tilaa riittää piharakennuksessa. Heinän ostan suoraan läheiseltä maatilalta 3 paalia kerrallaan, niistä riittää vissiin vuodeksi. Kesäaikaan en anna paljoa ostotuorettakaan, kun saavat pihasta ruohoa ja välillä omenapuun lehteviä oksia. Tänä vuonna innostuin viljelyksistä ja mies värkkäs mulle kasvatuslaatikon, johon kylvin hernettä, salaattia ja tilliä sekä persiljaruukun. Lisäksi on muutamia tomaatintaimia ja amppelimansikoita kokeilussa. Noista riittää popsittavaa myös pikkupiippareille. Oxbow taitaa olla lähes ainoota ostoruokaa, mitä saavat nyt kesäaikaan. Ja suolakivi, sitä nuoleskelevat yllättävän ahkerasti. Kauniilla kelillä vapaapäivänä muruset saattavat päästä pihalle nauttimaan ruohoateriansa suoraan "pellosta". Tosin yhden kerran vasta ovat olleet, mutta kohta alkaa loma, jos sitten pääsisivät useammin. - Viirivehka (olen siis hengissä edelleen ja lukenut kaikki postauksesi, vaikka ei oo tullut kommentoitua ��).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi vitsiläinen, olen tiedätkö hieman kateellinen tuosta siun idyllisestä ympäristöstäsi! Kuulostaa niin hirmuisen hyvältä. Kyllä minäkin joskus vielä.. :) Niin hauska että 3 paalia riittää vuodeksi kun miulla menee täällä kaksi kuussa! :D Kyllä siinä vaan on eroa kuinka monta pientä (mutta tehokasta) suuta on heinää mutustelemassa. Tosi mukavaa että laitoit kommenttia, kiva kuulla taas siusta! :) Kovasti onnea kasvimaalle, että kaikki kukoistaisivat ja rapsutuksia marsuille! :)

   Poista
 3. Mä joskus kun oli vaan kaksi marsua taloudessa laskin että yksi marsu syö noin puoli kiloa heinää viikossa. Tuli ostettua kilon säkki joka riitti kutakuinkin just sen viikon. Kuuden marsun taloudessa sellanen n. 8-10kg pienpaali (eikös ne yleensä sen kokoisia ole?) kestää 3-4 viikkoa paalin koosta riippuen.

  Meillä yksi pölkkypaali kestää noin kuukauden. Voi kyllä olla suuriakin heittoja miten sitä kuluu riippuen miten marsut asuvat. Mitä isommat häkit sitä vähemmän purua oikeastaan menee kun tarvitsee vaihtaa vain ruokailukohdat ja mökkien alta. Muut osat häkeistä pysyy suht puhtaina. Nyt kun meidän ylähäkki on jaettu kahtia niin saa kyllä tyhjentää kokonaan siivouksen yhteydessä ja silloinhan sitä purua taas menee. (Hassua miten eritavalla häkit likaantuvatkaan. Neljä marsua väliseinällä ja joutuu kaikki vaihtamaan, mutta samat neljä marsua ilman väliseinää ja vain puolet häkistä tarvii siivota ja loput purut voi käyttää uudestaan :D Eli häkin koolla on väliä ;) ) Samalla myös tietenkin siivotaan hamsterin dunaa ja pieni osa puruista menee siihen.

  Pellettiä meillä syödään silloin tällöin, jos edes silloin. Nyt kun saffronpojatkin alkavat olemaan sen verran isoja niin eivät nekään ole enään säännöllisesti saannut. Meillä tahtoo olla vähän tuhtia porukkaa ja saavatkin enemmän vaan hyvän mielen pellettejä. Häkin siivousten yhteydessä saavat yleensä vähän isomman satsin. Yhtään en osaa arvioida paljon meillä sitä menee, kun ämpärikin saattaa välillä hiukan täyttyä näyttelyreissun jälkeen. Menisiköhän n. 8-10kg 4-6 kuukaudessa. Yhtään en ole varma :D

  Näitä tällaisia on aina kiva lukea ja vertailla :)

  Ps. Kännykän kanssa ei onnistu blogin lukeminen kun tuo valkoinen tausta ei jatku loppuun asti vaan on musta. Ennen ei haitannut kun teksti oli punaista, mutta nyt mustaa tekstiä on vaikeaa lukea mustasta taustasta :D Ei nyt sillälailla haittaa, mutta tämänkin postauksen olisi heti tahtonut lukea kun sen kännykän ruudulta bongasin, mutta oli yön yli odotettava että pääsi kotiin koneen avaamaan yövuoron ja nukkumisen jälkeen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei mahtia kun jaksoit siun huushollin noita kuivike- ja muita kuluja rustailla, mielenkiintoista! :)

   Oliko siullakin heinäseimet käytössä (ne kuitenkin minimoi hävikkiä aika hyvin)? Aika samantasoinen heinänkulutus siulla suhteutettuna tuohon meidän kulutukseen täällä. :) Miun pitäisi itseasiassa myös pyrkiä olemaan syöttämättä sitä pellettiä kuin muutamalle, mutta nuo karvapyllyt ovat vaan niin kertakaikkiaan armottomia, ettei tarvi aamulla kuin kylkeä kääntää sängyssä niin tyypit seinän toisella puolen huutaa pellettiä niin kauan et oikeasti nousen ja menen sitä niille kippailemaan. :D Ehkä jatkossa vois hämätä niitä vaikka tuoreilla tai jollain aika kevyellä..

   Juu mie tuossa aiemmin päivällä, jossain kahen aikaan korjasin sen mobiilinäkymän kun yksi ystävä kommentoi sen hankaluutta. Miulla itelläni on edelleenkin vain Nokian halkomalli, jollai ei edes voi lähettää multimediaviestejä, joten en tiiä hölkäsen pöläystä noista kännykkänäkymistä. xD

   Poista
  2. Joo nyt näkyy, jee! :)

   Meillä syödään heinät ihan häkin pohjalta. Parasta virikettä marsuille ja saavat syödä aavistuksen luonnollisemmassa asennossa. Mä käyn aina päivän mittaan vähän pöyhimässä sitä heinäkasaa että on kuohkea niin ei marsutkaan ihan heti kerkeä/halua sitä talloa ja sotkea niin säilyy kauemmin syömäkelposena. Ei tarvi aina niin suurta määrää uutta heinääkään lisätä kun vanha useinmiten on vielä ihan syömäkelpoista.

   Meillä marsut onneksi on oppinut että kaikki herkut tulee yleensä vasta illalla ja aamulla saa heinään tyytyä. Eipähän tarvi kuikutukseen herätä, illalla kun huudetaan jo tarpeeksi kovaa ja korkealta! :)

   Poista
  3. Heinäkasat kyllä ilostuttaa possuja kovasti, täytyy kieltämättä itse harrastaa niitä useammin, niin yksinkertainen piristys kuikkupyllymonstereille <3

   Poista
 4. Mua kiinnostaisi ihan hirveästi ottaa tuo olkipelletti kokeiluun kanille... Mitä merkkiä tuo sulla oleva on ja mistä oot sitä hankkinut? :) Hirnu on kertakaikkisen ihanaa tavaraa! <3 Laatulastua myöskään unohtamatta! Gerbiilit todella tykkäävät eikä ihmisten tai eläinten tarvitse yskiä keuhkojaan pihalle pölyn vuoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu kannattaa testata tuo olkipelletti, siitä (ja muista käyttämistäni kuivikkeista) itseasiassa juuri äsken postasin valtavan koostepostauksen plussine ja miinuksineen ja suurimmasta osasta tuotteita on vielä kuviakin. :) Suora linkki:
   http://marsumayhem.blogspot.fi/2015/07/kuivikevertailua-omiin-kokemuksiini.html

   Joo se on aivan korvaamatonta kun gerbiilit sudittavat menemään eikä sen seurauksena kukaan koe tukehtumiskuolemaa lähietäisyydellä! :D

   Poista
  2. Juu, katoinkin, että oli jälleen uusi postaus ilmestynyt! :) Näitä on näin lomalla kiva lueskella kaffikupposen kera sängyssä kaikessa rauhassa, kun ei ole kiire minnekään.

   Mä niin muistan ne kerrat, kun olin testaamassa Pölkkyä(en tykännyt) ja sitten myöhemmin tuli eteen semmoinenkin tilanne, etten muuta kutteria saanut käsiini ja oli pakko pärjätä pari kuukautta pelkästään sillä. Vaikka gerbiilien terrat on isot ja vaihtoväli oli se 1kk, niin mä en käsitä vieläkään, että mistä ihmeestä se kutteri vielä vaihdettaessakin pölisi?? Aivan yhtä jauhoa pohjalla, eivätkä gerbiilit rakennelleet tunneleitakaan(tajusin vasta myöhemmin, etteivät ne kyenneetkään niitä tuosta "muusista" rakentamaan). Ilmanpuhdistin oli ihan jatkuvasti tukossa ja huonekalujen pinnoille kertyi pienessä ajassa ihan törkeä määrä pölyä. Tämmöisessä "gerbiilitaloudessa" (omia gerbiilejä tällä hetkellä 20kpl +myytävät 8kpl) on vain kerta kaikkiaan pakko olla pölyämätöntä ja hyvää/kuohkeaa kutteria, sillä tännehän kuolisi muuten kaikki. o_o

   Poista
  3. Mahtia saada kommenttiakin kun noin ajatuksen kanssa on kirjoitettu! :) Tulisi kyllä tuolla gerbumäärällä ehdottomasti ihmisvahinkoja jos huonompaa purua joutuisi käyttämään. Tuntui välillä et omassakin olohuoneessa tarvii telkkariin tuulilasinpyyhkijät pyyhkimään pölyjä pois (gerbuterrat samassa huoneessa) että näkyy Supernaturalin Sam ja Dean ruudussa vielä jos on huonompaa purua joutunut käyttämään. :D Hamppukuivikkeeseen olin kans tosi tyytyväinen gerbuilla, hienosti sai rakennettua tunneleita siitä ja pöly oli tosi vähäistä.

   Poista
 5. Kiitos paljon tästä postauksesta! Suunnittelen hankkivani kaksi marsua mikäli tuo parempi puoliskoni kestää allergiansa kanssa olla syysheinän kanssa samassa huoneessa ja ehkä jopa käsitellä sitä, ja mietinkin kuinka paljon tuota heinää tulisi menemään... Syysheinä kun on kalliimpaa kuin normaalisti, mutta eipä sitä näköjään niin kauheasti sitten menisikään kahdelle marsulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa jos olin hyödyksi! :) Syysheinän hinnat vaihtelevat hieman eläinkaupoittain, mutta ainakin täällä Etelä-Suomessa aika pitkälti ne taitavat olla peräisin yhdeltä tietyltä kotimaiselta tuottajalta. Syysheinää olen itse nähnyt myytävän joko 0,5, 1 tai 2kg pakkauksissa, heiluisikohan tuon ison pussin hinta 5-8e korvilla paikasta riippuen (kallein sama tuote on ollut eräästä nettikaupasta 12,5e/2kg). Arvioisin karkeasti kahden marsun taloudessa kuluvan kuussa ehkä sen kaksi isoa pussia, tosin riippuu jonkin verran hävikin määrästä (jos heinä on tallottavana, niin siitä aika usein osa menee hävikkiin marsujen pissittyä päälle. Heinäkasat toisaalta ovat marsujen lemppareita ja niitä on mukava kuikkumuruille tarjota jos mahdollista. Heinäseimiä käytettäessä ykkösenä tietenkin turvallisuus, etteivät marsut pääse seimeen, mutta kun tuo on selätetty niin heinäseimen käyttö on monilla säästeliäämpää kulutuksessa.)

   Erityisesti kannattaa teidän sitten panostaa pölyttömyyteen myös kuivikkeessa, todella useasti pölisevä puru aiheuttaa myös allergiaa ihmisille heinän ohessa. Jos allergioita on jo muutenkin, niin itse ainakin minimoisin tuon pois heti alkuunsa. Eli alusmateriaaliksi joko pellettimuotoisia tuotteita, todella laadukasta purua, hamppukuiviketta tai tekstiilejä. Näistä olenkin tehnyt aikamoiset vertailupostaukset omiin kokemuksiini perustuen. Kuivikkeiden laajasta vertailusta aika hiljattain ja lakanoiden toimivuudesta löytyy linkki postaukseeni tuossa vasemmassa sivupalkissa suosituissa postauksissa. :)

   Kaikkea ihanaa teille, toivottavasti saat kuikkupyllyjä eloanne ilostuttamaan! <3

   Poista

Heippa,

anonyyminä kommentoimisen suuresta suosiosta huolimatta pyydän sinua kuittaamaan kommenttisi tunnistettavalla nimellä tai nimimerkillä, kiitos! :)

-M