lauantai 16. marraskuuta 2013

Eläinkaupasta marsut? Kuinkas ne nyt tänne ilmestyivätkään..


Heipss,

tässä kun nyt kauhia bloggausinto on päällänsä (krhm, join aika paljon kahvia), niin ajattelin selventää vielä aiemmin mainitsemaani tapaa hommata marsut kotiimme. Ostimme siis typykkämme eläinkaupasta Keravalta nimeltä Punainen Pallo. Tässä eläinkaupassa selvästi ainakin marsuista (muihin eläimiin en ole siellä perehtynyt) huolehditaan hyvin, todella välitetään millaiseen kotiin marsu(t) ovat tulossa ja kysellään että onhan siulla tarpeelliset c-vitamiinit ja muut tilpehöörit marsuja varten olemassa. Millaiset tilat siulla on kotona tarjota? Yms. Juttelin liikkeen pitäjien kanssa myös siitä, kuinka surullista on se, kun ihmiset ottavat marsuja täysin heräteostoksena, ilman minkäänlaista tietoa marsujen tarpeista ja lajille tyypillisestä käytöksestä. Inhottavaa, että tälläisessä tilanteessa usein eläin joutuu kärsimään vääränlaisen hoidon seurauksena, tai jos heräteostoksena hommatusta marsusta ei pystytäkkään huolehtimaan sitä tarvittavaa 1-8 vuotta? Ilokseni siellä liikkeessä todettiin, että he ovat muutaman kerran jopa kieltäytyneet myymästä marsuja epäilyttävän oloisille ostajille. :)

Toisesta blogistani (lifestylehenkisestä) itseni jokunen viikko sitten kirjoittamaa marsujen hommaamiseen liittyvää tekstiä lainaten:
"Olen aivan supersuperhyperinnoissani! Olen jo 23 vuotta halunnut lemmikkieläimiä ja aiemmin ei ole resurssit riittäneet siihen, yksinkin kun asuin viitisen vuotta niin en viitsinyt sitoutua lemmikin ottamiseen koska en voinut taata eläimelle parasta mahdollista hoitoa ja kotia vuosiksi eteenpäin. Olen aivan hillittömän eläinrakas ja minulle on tärkeintä lemmikkien kanssa, että niistä pysyy pitämään parhainta mahdollista huolta ja, että ne saavat mahdollisimman hyvää hoitoa. Marsukuumettakin olen potenut ja kymmenisen vuotta eskaloituvasti, hirvittävän ihania möllyköitä moiset!" 

Onneksi nyt tilanne on vihdoinkin muuttunut ja pystyin ottamaan ensimmäistä kertaa eläessäni lemmikkieläimiä, koska tiedän pystyväni niihin sitoutumaan vuosiksi eteenpäin ja pystyn tarjoamaan parasta hoitoa mihin pystyn. :)

Kyselin kyseisen eläinkaupan pitäjiltä mistä marsut sinne tulevat, kuulemma Porvoosta eräältä naishenkilöltä, joka kasvattaa marsuja pienimuotoisesti maatilallansa vanhassa lampolassa. Sain heidän puheistaan käsityksen, että kyseessä tosiaan on ihan asiallinen toiminta, ei mikään tukkuhässäkkä. Muutenkin on hyvä fiilis siitä eläinkaupasta, sieltä ostamani heinäkin teki vaikutuksen, vanhana hevostyttönä monenlaisia heinälaatuja nähneenäkin  pidän tuota marsuillemme saamaa heinää parhaana. Nams! :)

Kuviohan meni niin, että syyskuussa miulla vain "naksahti päässä" ( :D ) ja tiesin, että nyt on vihdoinkin marsuille sopiva aika tulossa. Miehen kanssa puhuimme aiheesta, ja hänen mielestään tammikuu oli hyvä valinta marsujenostokuukaudeksi, koska jouluna meidän piti mennä viikoksi hänen vanhempiensa luo Turun huudeille ja pörröpallerot olisivat jääneet yksin tänne kotiin. (Tosin olisin saanut niille hoitajan järkättyä mutta kuitenkin). Noh, sitten marsukuumeissani tilasin jo lokakuussa zooplussasta aivan hillittömän määrän marsurompetta, aiemmin mainitun kolmikerroksisen häkin, virikkeet, kuivikkeet, kynsisakset, korvien- ja silmienhoitomömmöt, kaiken muun paitsi ruoan (ajattelin sen menevän vanhaksi ennen tammikuuta ja mietin tilaavani sen sitten erikseen lähempänä ajankohtaa) ja kävin apteekistakin hakemassa "lääkekaappiin" kamat valmiiksi (mm. varmuuden vuoksi neulattomia ruiskuja tukiruokintaa varten, lääkehiiltä, parafiiniöljyä..).

// EDIT: Niin ja piti mainita vielä, että duunissa peruttiin miun joululomani, miulle oltiin luvattu koko jouluviikko lomaa ja nyt joudunkin ma ja pe töihin. Mikä tarkoittaa sitä, että jään marsujen kanssa kotiin jouluksi miehen mennessä vanhempiensa luo. Miua ei haittaa pätkän vertaa jäädä yksin kotiin jouluna, mikään juhlapyhäihminen kun en ole, mutta hassua kyllä, taitaa olla muilla miun kotiinjäämisestäni kriisinpoikasta miunkin puolestani.. Onneksi kyse on miun elämästäni, ja sehän tarkoittaa sitä, että päätän itse miten jouluni vietän. :) //

Opiskelin marsutietoutta aivan hulluna (olen siis todella sellainen, että kun innostun jostain niin se on sitten menoa :D ) monesta paikasta ja olin todella kärsimätön marsuja odotellessani. Olimme siis tehneet "diilin" tuon kyseisen eläinkaupan kanssa, että tammikuussa ostaisimme heiltä 3 pientä tyttömarsua jos vaan kasvattajalta sattuu sellaisia sopivasti ilmestymään luovutusikäisinä. Noh, menimme sitten viime viikon keskiviikkona Punaiseen Palloon töiden jälkeen kun halusin kysyä miten kasvattajalla sujuu marsujen kanssa, onko sieltä kuulunut mitään. Nainen siinä kassalla sitten totesi parhaillaan "hyllyssä" heillä olevan kaksi tyttömarsua... Saimme ne sitten syliin kokeiluun (klo oli ehkä 17.20) ja tiesin, että siinä on meidän marsut. :D Meillä ei ole autoa käytössämme tällä hetkellä ja eläinkaupan myyjä oli erittäin ystävällinen sanoessaan hänen kuljettavan marsut ja ruokapussin meille kun hän sulkee kaupan 19.00. Olin aivan huippuinnoissani ja siitä sitten menimme kotiin ja miulla alkoi kauhia häkinkuntoonlaitto, kuivikkeet ja virikkeet sinne ja yleistä kärsimätöntä pomppimista. Paras hetki oli se, kun nainen sitten toi meille ne marsut ja ruoat ovelle, niin hän ojensi miulle pahvilaatikon "Tässä ovat siun pikkuisesi.", en voi sanoin kuvailla kuinka onnellinen olin! Ja marsut todella ihmeissään. :D

Olen miettinyt runsaan häkkitilankin takia, että tokihan pitää nyt saada vielä (ainakin) kaksi marsua lisää, ja olen tutkinut lähiseudun (etelä-Suomen) marsunkasvattajia netistä. Päädyin sitten Marsumaailma-blogin pitäjään ja hänen kanssaan on sovittu, että haemme tammikuussa meille vajaan vuoden ikäisen lilac-abytytön ja mahdollisesti nyt joulukuussa syntyvän pikkuisen. Jännityksellä odotan millaista siitä sitten tulee, kun saamme marsulauman lisäykset tänne! Nuo meidän tämänhetkiset tytöthän ovat siskoksia keskenään ja miulla on sellai olo, että toivoisivat hiukan lisää marsuseuraa. :)

Toivottavasti kaikki menee hyvin siellä kasvattajalla ja pääsemme sitten tammikuussa hakemaan autolla kaksi uutta marsua kotiimme! <3

Noihin tammikuisiin kahteen marsuun mies on antanut siunauksensa, kuulemma hänen rajansa kulkee 4:ssä marsussa, mutta saa nähdä mitä aikojen saatossa tapahtuu, meillä kuitenkin on reilusti tilaa kuudellekkin marsulle... ;)
Tälläinen avautuminen tällä kertaa. Yllä kuvassa Nifra, a.k.a Linssilude <3

-M

P.S. Innostuuko silloin opiskelemaan marsuista liikaa kun herättää miehen useampana yönä putkeen unissaan höpöttämällä marsunhoito-ohjeita? ;D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Heippa,

anonyyminä kommentoimisen suuresta suosiosta huolimatta pyydän sinua kuittaamaan kommenttisi tunnistettavalla nimellä tai nimimerkillä, kiitos! :)

-M