lauantai 16. huhtikuuta 2016

Rapsun kanssa eläinlääkärissä

Hei!

Taas oli täällä tapaturmaa heinän suhteen, Rapsulla oli mennyt heinänpätkä silmään. Huomasin tämän eilen päivällä ja luottoklinikalle Linnunmäkeen sain ajan 16.30. Heinän sain itse jo kotona pois, koska se törrötti selkeästi silmäluomen alta. Huuhdoin ensihätään suolaliuoksella ja murehdin suru puserossa toisen puolesta. Lääkärissä meitä oli vastassa klinikan uusi lääkäri, suomalainen nainen tällä kertaa. Yleensä olemme käyneet siellä norjalaistaustaisen mieslääkärin luona (viimevisiitistä tohtorilla Rapsun kanssa voi lukea TÄÄLTÄ). Tämä uusi lääkärituttavuus oli oikein osaava ja ihan hyvillä mielin lähdettiin taas klinikalta kun oltiin niin perusteellinen tutkimus ja hyvät hoito-ohjeet saatu. Tutkimuksissa Rapsun silmä värjättiin ja siitä löydettiin aika suuri haavauma, joka todennäköisesti oli tullut heinänpätkästä ja silmän räpyttelystä.

 Rapsu terveenä päivä-pari sitten.

Tutkimuksissa Rapsulle annettiin selän alueelle pistettynä 24h kipupiikki ja viikon kestävä antibioottiruiske, sekä puuduttava silmätippa kipeään silmään. Lisäksi tutkittiin Rapsulla jo jonkin aikaa ollutta tukkeutunutta talirauhasta yläselän alueella, mutta se ei toimenpiteitä vaatinut. Patin poistattamista jäätiin harkitsemaan, se kun ei marsulle tässä tapauksessa ollut kovinkaan hankalassa paikkaa vaikka olikin kasvanut sitten syksyisen eläinlääkärivisiitin.

 Terveenä tässäkin vielä.

Potilaskertomuksessa mainitaan, että Rapsun silmä on tulehtunut ja ärtynyt, mutta Rapsu itse on reippaanoloinen ja ruoka maistuu. Silmän haavauman laajuuden vuoksi oli vaikea nähdä pupillin käytöstä sumeuden alla. Yllämainittujen saatujen ruiskeiden jälkeen kotihoitona on Oftan akvakol silmätippa 5xpv kolmen päivän ajan ja siitä eteenpäin 3xpv kontrollikäyntiin saakka. Kipulääkettä Loxicom suun kautta 3-5 päivän ajan kerran päivässä. Kontrolli noin 7-10pv kuluttua, aiemmin jos ei ala parantua. Tälle illalle saatiin myös kerta-annos mukaan puuduttavaa tippaa Rapsun silmään.

Aika samankaltaista kuin Efeldonin silmän hoidon kanssa alkuvuodemmasta, silloin kotihoitona oli Oftan silmäsalvaa 2xpv ja Oftan silmätippa 5xpv (kipulääkettä myös tietenkin 3-5pv suun kautta) lisäksi ennen näitä silmävalmisteita suolaliuoksella silmän huuhtelu. Taitaa olla lääkärikohtaista tuo salvan käytön määrääminen, mutta toisaalta hyvin yksilöllisiä ovat potilaatkin. :)

Tässä näkyy tuo kipeä silmä juuri ennen lääkäriin lähtöä. Normaaliin tyyliin tuli herkkuja kerjäämään!

Rapsu oli tutkimuksissa oma reipas itsensä ja abyille tyypillisesti näytti hieman kipakkuuttaankin. Rapsu sai eläinlääkärin kaapista vielä parit Oxbown herkut ja kyllä toinen rouskuttikin vaikka juuri oli ronklattu silmää oikein urakalla ja kökötettiin vielä tutkimuspöydällä. :) Rapsu on sellainen kulinaristimarsu.. *sydän*

Lisäksi olimme ottaneet Gaian mukaan matkaan, jotta ammattilainen katsoisi Gaian kahden varpaan kynnet välillä. Gaialla tosiaan synnynnäisesti kasvaa etujalkojen uloimpien varpaiden kynnet kippuraan, näin on ollut aivan poikasesta lähtien ja näiden kynsien leikkuu tuottaa minulle aina jonkin verran päänvaivaa. Sain mielenrauhan kun taas välillä joku ammattilainen niitä katsoi, paljoa ei voinut edes lyhentää, mutta jotain sentään tohtori sai niille tehtyä. Sain myös tekniikkavinkkejä ja siitä olen myös tyytyväinen. Sekä Gaia, että Rapsu lorottivat aikamoiset pissat tutkimuspöydälle ja jätettiin kauhea heinä/karva/pissavyöry jälkeemme siivottavaksi. :'D :'D

Olen jälleen äärimmäisen, äärimmäisen tyytyväinen saamaamme palveluun, olimme vastaanotolla 45min ja tuntui ettei kenelläkään ole kiire meitä ovesta ulos tyrkätä. Mikä on tietysti mukavaa. :D Respassa jälleen jäin höpöttelemään niin, että kuulin jo kuskinani olleen Herra S:n tepastelevan paikallaan takanani, että joko mentäisiin jo. :D Suosittelen todella lämpimästi Linnunmäkeä, marsujen kanssa ollaan siellä erilaisia vaivoja käyty hoidattamassa jo monet kerrat ja aina on todella ammattimaista ja ystävällistä palvelua saatu. Käynnin hinta lääkkeineen jäi roimasti alle sadan euron, mikä on tosi mukavaa kun ottaa vielä huomioon heidän erikoistuneisuutensa eksoottisiin lemmikeihin! *sydän*

Iso kiitos myös Herra S:lle kun kärsivällisesti jaksoi olla marsutaksina vaikka olikin työviikko takana ja varmasti olisi muutakin voinut hän haluta tehdä sillä aikaa. Käytiin vielä kotimatkalla hakemassa paikallisesta eläinkaupasta pari säkkiä pehmeää syysheinää potilas-Rapsulle ja kämppikselle, joksi valikoitui Yamsu. Pidän nyt toistaiseksi Rapsua kamunsa kera 120cm tehdashäkissä, jotta on rauhallisempaa toipuminen. Tuolla isossa aitauksessa kun on menoa ja meininkiä siellä ollessa kahdeksan marsua yhteensä.

Rapsun epäluuloinen tuijotus mökkiä kohtaan eilen illalla, kuvassa terve silmä.

Jotain mukavaa eilisessä oli, että viikon verran odottelemani eläintarviketilaus saapui, siitä kirjoitankin oman postauksensa seuraavaksi.

-M

2 kommenttia:

 1. Hyvä , että silmä parani!
  Tosi kivalta vaikuttaa tämä sinun blogi!!:) Pitääpäs liittyä lukiaksi;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heips tervetuloa tänne miun blogiin ja kiitos tsempistä Rapsun silmän suhteen. :) Itsekin hyvin helpottunut olen kun silmä on jo normaalissa kunnossa taas.

   Poista

Heippa,

anonyyminä kommentoimisen suuresta suosiosta huolimatta pyydän sinua kuittaamaan kommenttisi tunnistettavalla nimellä tai nimimerkillä, kiitos! :)

-M