torstai 3. syyskuuta 2015

Lukijan toiveesta marsujeni huoltoon ja asumusten siivoukseen kuluvasta ajasta

Heips!

Tänään löysin mietintämyssystäni lukijan pyytämän postausaiheen, eli kuinka kauan miulla menee marsujeni asumusten siivoukseen, kuikkupyllyjen sylittelyyn ja varmaankin muihinkin toimenpiteisiin.

SIIVOUS

Marsuja minulla tosiaan on yhdessä isossa aitauksessa (6 kuikkupyllyä) ja kerroshäkin kolmessa kerroksessa (2, 1 ja 2 pyllyä, 120cm x n. 60cm/kerros). Tuon aitauksen siivoamiseen menee arviolta kerralla noin 25min jos kyseessä viikkosiivous ja ehkä vartin verran jos kyseessä vain papanoiden rikkaimurointi tai lakaisu (+mahdollinen vessalaatikon tyhjennys). Viikkosiivouksessa ravistelen kaikki tekstiilit ja pistän ne pyykkiin, vaihdan vanhat sanomalehdet pois tekstiilien ja vahakankaan välistä uusien tieltä, tyhjennän vessalaatikon (joka siis on 70cm pitkä dunan alaosa), vaihdan sinne uudet purut ja laitan koko aitaukseen uudet tekstiilit. Tärkeimpänä uteliaiden kuikkupyllyjen väistely, Nifrakin on aina siellä missä tapahtuu. :D

Kaikkiaan siis aitauksessa on aitauspalapohja, vahakangas, sanomalehtiä, pyyhekerros, pussilakanakerros ja spottipyyhkeet virikkeiden alla. Viikkosiivouksessa tuleekin juuri yksi pyykkikoneellinen kun kaiken uusii. Välisiivouksissa viikon mittaan kyllä uusin spottipyyhkeen sieltä täältä, myös sylittelyyn käytän pyyhkeitä. Viikkotasolla tulee sellainen 1,5 reilunkokoista pyykkikoneellista ja saattaa tulla enemmänkin jos on ollut lattialla muita väliaikaisaitauksia, esimerkiksi urospoppoot ovat pääseet hihhuloimaan omaan aitaukseen vuorollaan. Tälläisissä tapauksissa saattaa viikkotasolla marsupyykin määrä kohota sinne kolmeen reiluun (täyttö 7kg? enemmänkin?) koneelliseenkin. Näitä sitten pesen 60 tai 90 asteessa, riippuu kuinka pitkälti on aikaa ja vaihtelen toisaalta noita muuten vain. Tulee jotenkin mukavempi olo kun välillä pesee 90 asteessa marsupyykit, silloin jotenkin on erityisen puhdas tunnelma (vissiin miun pään sisällä vain :D ). Tässä pesuhommassa on tärkeää kaikkien muistaa käyttää vain mietoja pyykinpesuaineita, hypoallergeenisia tai muuten hajuttomia. Sensitivet ovat myös hyviä. Marsuilla kuitenkin nenä on matalalla rakenteensa puolesta ja iho herkkä, joten vahvoista tuoksuista tulee vähintäänkin epämukavuutta, pahimmillaan vaikuttavat hengitysteihin ja ihon kuntoon.

Urosten kerroshäkissä miulla on purua ja sen siivoamiseen, eli pääosin kaikkien kuivikkeiden vaihtoon (poikkeuksena itsekseen asuva Kauhis, ei sotke niin paljoa) menee sellainen 25min myös. Menisi vähemmänkin jos minulla olisi kunnollinen lapio jolla kauhoa papanaa häkeistä, itseasiassa tästä tulikin idea että tarvitsen tömäkämmän siivouslapion.. Oi joulupukki, toisitko minulle katu-uskottavat rikkalapion ja -harjan, sellaiset pienet joita voi käsin huiskia, mutta tarpeeksi suurella lapiolla. :D

Heinät täytän suunnilleen jokatoinen päivä heinäseimiin niin, että ne pursuilevat. Riittävät ihan reippaasti niin parikin päivää kunnes taas lisäilen. Tähän menee se muutama minuutti jos sitäkään. Sanotaan vaikka että 3min jos täytyy partsilta hakea täydennystäkin heinäpussiin.

Vedet vaihdan viimeistään jokatoinen päivä, vaihdan ja täytän päivittäin jos tarvetta. Menee ehkä 10min tässä hommassa kun huuhtelee pullot ja muut.

Yhteenveto: viikkosiivoustasolla 25min aitauksen siivous + 25min kerroshäkkien siivous + 3min heinien lisäys + 10min vesien vaihto = 63min/vk = kuukaudessa yhteensä 252min

Lisäksi kolmena muunakin päivänä viikossa tuo heinien lisäys ja vesien vaihdot = 9min + 30min =39min/vk ja kuukausitasolla 156min

Jokatoinen päivä viimeistään papanoiden rikkaimurointi tai lakaisu 15min/pv = 225min/kk

YHTEENSÄ 633min, eli n. 6,5h


SYLITTELY JA MUUT TOIMENPITEET

Marsuja sylittelen kaikkia kun leikkaan kynnet noin 3vk välein. Joitain yksilöitä tulee useammin syliteltyä jos siltä tuntuu/tai on silmämääräisesti vaikka epäilystä jostain, karvassa puruja, rähmää silmässä tai muuta, mutta onnellisimmillaan nuo kuikut ovat toistensa seurassa. Nefi ja Nifra ovat suurimmat sylimarsut, erityisesti Nefi. Hänet saatan useamminkin napata syliin kanssani katsomaan leffoja. Iriähän sylittelin lähes päivittäin hänen koko ikänsä, mutta hän olikin erityistapaus. Silmämääräisesti katson kyllä kaikkien voinnin päivittäin ja varsinkin herkkuja antaessa pääsee tutkimaan lähemmin ilman sen suurempaa ahdistelua. Marsut lisäksi asuvat olohuoneessani, jossa eniten muutenkin vietän aikaa niin olen heidän lähellään kyllä todella paljon ja kuulen heidän juttutuokioidensa sävyt ja muut. Kynsienleikkuussa ja punnitsemisessa menee sellainen 5min/marsu, lisäksi uroksilla on kakkakanjoneiden putsausta n.10min/marsu ja mahdollisesti rasvarauhasen putsausta 10min pesu + kuivatteluaika sylissä 15-20min.

Sylittelystä vielä mainitakseni, että erityisesti olen sen kanssa panostanut siihen aikaan kun marsut olivat kasvuiässä, nyt aikuisten marsujen kanssa tulee rennommin suhtauduttua siihen. :)

Tottahan toki saatan yht'äkkiä napatakkin kuikkupyllyn syliini vaikka aitauksen ohi kulkiessani hetkeksi halailtavaksi, mutta nämä eivät yleensä kestä kauempaa kuin 10min kun jo tuntuu että toinen tosissaan tahtoo takaisin kavereiden luo. :D

Marsuille juttelu ja herkkujen antaminen taasen ovat oma asianhaaransa.. Juttelu nyt toisaalta onnistuu vaikka neuloisin sukkaa samalla vieressä ja herkkuja (as known as vihannekset) täällä syödään 1-3krt päivässä. Riippuen päivästä ja siitä mitä jääkaapista löytyy. Annoskoot ovat palanen/marsu, joten mitenkään övereitä täällä ei kyllä syödä. Pellettiä annan aamusta, kaikille marsuille riittää vajaa kauhallinen, suunnilleen 1rkl/marsu. Unihiekkaa saattaa olla silmissä joskus niin että humpsahtaa enempikin, muttei kyllä mitenkään älyttömästi. Mitähän pellettien antoon menisi aamulla.. Ehkä 1min ja vihannesten pilkkomiseen ja antamiseen ehkä 3min. Vihannekset laitetaan vaikka että 2krt/pv eli yht 6min.

Yhteenveto marsujen huoltotoimenpiteistä kuukaudessa: yht. 55min kynsien leikkuut + 50mín urosten kakkakanjoneiden putsausta +rasvarauhasten pesut uroksilla 50min + 75min kuivattelut yhteensä = 230min

Satunnaiset syliinkaappaukset yhteensä noin 40min viikkotasolla, eli kuussa 160min. Nefin kanssa katsellaan leffoja kuukaudessa ehkä 4h, eli 240min.

Vihannesten pilkkominen ja tarjoilu kuukaudessa (oletettaen 2krt/pv) n. 180min ja pellettien tarjoilu 30min.

YHTEENSÄ  840min, eli 14h


KAIKKIAAN SIIS 20h 30min kuikkujen hoitotoimenpiteisiin ja asumusten siivoiluun näin niinkuin suunnilleen kuukaudessa. Mitään absoluuttisia lukemia nämä eivät kyllä ole, mutta juurikin siis suuntaa antaen.


Mitkäs ovat teidän strategiset lukemanne? :D (as in marsujen huoltojen ajalliset kestot ja siivoukset kuukausitasolla?)

Näihin lukemiin tietysti vielä lisättäisiin kanin huolto ja hänen aitauksensa siivous, hamstereiden, hiiren ja gerbiilien asumusten siivous, ruokinnat, vesien vaihdot ja muut. Nyt oli kyse vain marsuista, mutta olen kyllä kiinnostunut kuulemaan muunlaistenkin lemmikkien ajankaappauksista! :)

-M

9 kommenttia:

 1. Meillä menee marsujen päivittäiseen siivoukseen ja ruokintaan 15-45min päivässä, riippuen mitä kaikkea päätän siivota. Tällä tyylillä isompia siivouksia ei oikeastaan tarvitse tehdäkään; kaikkea ei tarvi siivota koskaan kerralla. Paitsi jos haluaa ja innostuu. Tarkemmin rutiineista voisinkin rustailla blogin puolelle joku päivä jos saan postausidean varastaa :)

  Tähän päälle hoitotoimenpiteet kerran pari kuussa ja paijailut. Täälläkään ei sylitellä päivittäin, mutta huomiota kyllä saavat vähintään ruokinnan yhteydessä.

  Kanin siivoukseen ja ruokintaan päivässä menee vain 5-15 minuuttia, se on toistaiseksi niin siistiä sorttia :) Vapaana se juoksee päivät pitkät, ja saa huomiota sekä rapsutuksia päivittäin kun niin ahkeraan jaloissa pyörii.

  Ja koira nyt imaisee päivästä lenkkien muodossa jo vähintään tunnin, usein enemmän. Voiskin pitää kuukauden ajan päiväkirjaa, kuinka paljon uppoaa aikaa koko katraan hoitoon; aika lasketaan todennäköisesti vuorokausissa :D mutta itsepä olen tämän valinnut ja tyytyväinen olen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu tietenkin saat napata idean postaukseen! Nämä ovat hirmumielenkiintoisia lukea juurikin toisilta erilaisten karvakorvien parista kuinka kauan menee kaikkeen arkeen aikaa eläinlajin tarpeet huomioonottaen. :) Koira tietenkin vie heti suuremman aikamäärän päivätasolla, juurikin valintakysymys ja itsekin odotan innolla elämässäni sellaista aikaa jolloin omaan koiraan sitoutuminen olisi puitteiden ja resurssien puolesta sopiva juttu. Arki koiran kanssa on vielä asia jota en ole päässyt pidempään kokeilemaan kuin muutaman päivän, niin paljon opittavaa! :)

   Poista
 2. Pitäisköhän itsekin tehdä ihan tällainen postaus? :D Ehkä mä teen sitten kun meillä vähän hamsteritilanne nyt muuttuu, pari hamsua muuttaa toisen äiskän luokse ja kolme jäävät mulle. Saatan kyllä istua päivässä pariki tuntia hamsuhuoneen lattialla puhelimella kun jompi kumpi syrkeistä juoksee vapaana. :D En ehkä ihan päivittäin, mutta useita kertoja viikossa kuitenkin. Mutta joo, pitää ehkä tosiaan paneutua tähän aiheeseen kun taas elämä tasaantuu ja rytmittyy uudelleen kolmen hamsun kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu tee ihmeessä sitten kun se siusta tuntuu sopivalta! :) Asiat onneksi aina järjestyy <3

   Poista
 3. Ihana postaus :D Hirmuinen pyykkimäärä >:D <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihi, kiitos! :D Joo kyllä vaan tuleekin pyykkiä, mutta mieluummin näin kuin niin, että saan kärrätä roskaa aivan jumalattomasti taloyhtiön roskiskatokseen joka viikko. :D Säästää roskamäärässä nimittäin ihan julmetusti ja tulee halvemmaksikin kun on kiinteä vesimaksu. :)

   Poista
  2. Jos on taloyhtiö niin saattaa joo olla vähän epäilyttävää, että miksi toi täyttää koko astian jätesäkeillä. Meillä on omapiha niin vois tehdä kompostin. Kolmen marsun kanssa eläminen ei tosin ole vielä antanut tarvetta sille. Kohta on pakko lähteä marsuaitausta siivoamaan kun olin pari päivää leirikoulussa ja ilmeisesti iskä ei sitä häkkiä siivonnut.

   Poista
  3. Tein aiheesta postauksen blogiini http://marsumokki.blogspot.fi/. Minulla menee kuukausitasolla 41 tuntia 25 - 35 minuuttia marsujen huoltoon, mikä voi tuntua paljolta, mutta siihen kuulukin sitten päivittäistä papanoiden ja pissikohtien siivousta. Meidän marsut kun eivät ole sisäsiistiä sorttia, vaan kaikki marsujen kulkuväylät ovat papanoiden vallassa iltapäivisin, kun ruvetaan siivoamaan.

   Poista
 4. Stella158: Juu odotankin innolla aikoja kun saa oman kompostin käyttöön omalla pihalla (sitten kun sellainen siunaantuu). :)

  Marsut: Kävin kurkkaamassa postauksesi, se oli myös kovin mielenkiintoinen! Marsujen kanssa ollessa ei todella ole mitään yläaikarajaa, vaan mitä enempi niin sitä mukavempaa! Kyllä varmasti siun marsut ovat onnellisia ja mainiosti hoidettuja! <3

  VastaaPoista

Heippa,

anonyyminä kommentoimisen suuresta suosiosta huolimatta pyydän sinua kuittaamaan kommenttisi tunnistettavalla nimellä tai nimimerkillä, kiitos! :)

-M