perjantai 21. elokuuta 2015

Irin kanssa eläinlääkärissä

Hei!

Olen ollut aika alamaissa itse nyt muutamia päiviä. Irin hengitys alkoi rohista toissapäivänä, aluksi kuulosti samalta kuin silloin jos jollain toisella marsulla on mennyt roska nenään ja se aivastetaan pois ja välillä ääni katosikin kunnes tuli jälleen. Missään vaiheessa Irin nenä ei vuotanut tai silmät rähmineet normaalista poikkeavasti. Tänään aamulla päätin, että pakko lähteä hyvään ja asianosaavaan eläinlääkäriin, pakko saada jotain Irin rohinalle tehtyä. Itketti kuunnella toisen pahaa oloa kun kävi selväksi jonkin olevan huonosti.  

 Odotustilassa, Iri turvautuu miun tuttuun sormeen kun muuten tuoksui niin oudolta. (Kiitos äidilleni näistä kahdesta ensimmäisestä kuvasta.)

Luojan lykky, että Irillä on ruokahalu toiminut kokoajan rohinasta huolimatta, ei aivan niin tehokkaana kuin normaalisti mutta kyllä vaan syökin oikein raivolla jos teen puuroa vaikkapa pellettejä turvottamalla. Vettä on mennyt aiempaa hieman vähemmän, mistä johtuen olen sitä antanut ruiskullakin suuhun.

Olin kuullut paljon hyvää eksoottisiin eläimiin erikoistuneesta Eläinklinikka Linnunmäestä, ystäväni ylisti paikan aivan taivaisiin saatuaan kaninsa kanssa siellä erinomaista hoitoa ja palvelua. Soitin siis sinne heti herättyäni aamulla ja Irille ruiskusta recoverymömmöä syötettyäni. Ilmeisesti sen huomasi kun itse en ollut vielä edes kahvia juonut aikaa meille varatessani, he olivat kuulleet sukunimeni ja Irin nimen väärin ja niistä saikin hieman hymyä suupieliin kun oiottiin nimet tiskillä oikein. Oma vika kun puoliunessa soittelen ajanvarausaikeissa. :D Saatiin onneksi aika saman päivän klo 12.30 ja olin vaikuttunut jo puhelimessa erittäin ystävällisestä ja asiantuntevasta palvelusta, olin suorastaan hämmentynyt kuinka mukava olikaan ihminen toisessa päässä linjaa!

Irillä on tapana lohduttaa minua kiipeämällä etutassuillaan käteni tai vain sormieni päälle ja kuikuilemalla suuntaani. *sydän*

Äiti erittäin, erittäin, erittäin ystävällisesti lähti meille kuskiksi ja tukijoukoiksi reissulle, suuri kiitos hänelle! *sydän*

Eläinklinikan tapahtumiin.. Ensinnäkin olin erittäin hämmentynyt saamastamme vastaanotosta, tiskillä työskenteli erittäin ystävällinen ja pätevä nainen, joka tuntui oikeasti olevan kiinnostunut Iristä ja kiireettömästi kyseli kaikenlaista Iri-neitiin ja hänen terveyteensä liittyvää. Hämmentynyt siis olin saadessani niin hyvää palvelua. Suomessa kun tämä tuntuu olevan harvinaisempaa sorttia ja jotenkin olen aivoissani mieltänyt eläinklinikat ja muut kauhean kiireellisiksi paikoiksi, eikä potilaiden taustoihin tai muihin olisi aikaa tutustua. Ja vieläpä niin, että oikeasti vaikuttaa kiinnostuneelta. :) Ja eläinlääkäri aivan samaa kaliiperia, erittäin lämpimän ja välittävän oloinen mieshenkilö, joka selvästi rakastaa eläimiä suuresti. Oli erittäin kiehtovaa kuunnella ja nähdä kun tämä marsuihinkin erikoistunut lekuri tutki Iriä, käsittääkseni Iri on hänen ensimmäinen kehitysvammainen marsupotilaansa. Hän heti kuljetuskopasta marsua otettaessa ihmetteli, että Iri on vasta pian 1v, koska ulkomuodoltaan Iri vaikuttaisi ainakin 8-vuotiaalta. Hän totesi todella vahvan vajaakehittyneisyyden ja mainitsi esimerkiksi sydämen vajaatoiminnan olevan suuri riski tälläisillä heikommilla tapauksilla. Hän kuunteli keuhkot ja tunnusteli Irin muutenkin ja totesi Irin olevan ensinnäkin laiha, vajaakehittynyt (niinkuin jo selväksi tuli) ja keuhkoissa Irillä on tulehdus, siis käsittääkseni hengitysteiden tulehdus meneillään.

Iri sai antibiottia ruiskulla samantien (minun kanssani lääkäri ensin keskusteli tietenkin asiasta) ja lisäksi olimme samaa mieltä, että kipupiikki voisi tehdä hyvää jotta ruoka maistuisi mahdollisimman paljon ja pian (vielä suuremmin siis).  Ilokseni Iri oli suorastaan raivolla syönyt turvottamaani pellettiä ennen lähtöämme, se toi minulle toivoa.  Lääkäri ei rauhoittanut Iriä poskihampaiden tilannetta tutkiakseen, mutta päällisin puolin hän totesi, että mitä todennäköisimmin siellä on jonkinasteiset poskihampaat kuitenkin. Tätä olen alkanut myös epäillä itse viimekuukausina, kun Irin jauhaessa leukojaan yhteen on alkanut kuulua sellaista poskihampaiden rouhintaa mitä muillakin marsuilla. Lieneeköhän tässä aiemmin ollut niin, että poskihampaat ovat olleet ikenen alla, mutta aikojen saatossa ovat kuluneet ainakin osittain esiin. Joulukuussa käydessämme eläinlääkärillä juurikin tuon Irin hampaan lyhennyksen tiimoilta ei lääkäri ollut muutenkaan marsuihin erikoistunut, ainakin nyt tilanne on siis toinen kuin silloin. Lääkäri totesi Irin olevan kuitenkin onneksi virkeä hengitystietulehduksesta huolimatta ja itseasiassa hänellä oli ensimmäistä kertaa hieman hankaluuksia antaa marsulle piikkejä, koska Iri pisti hanttiin kuin pieni kylä! :D Iri ei todella pitänyt tilanteesta ja antoi sen kuulua ja näkyä! :D Lääkäri sanoi ettei hänellä ole koskaan ollut ongelmia aiemmin marsuille antibiotti/kipupiikkien annon kanssa ja vaikutti kovin vaikuttuneelta Iristä. Totesin vielä, että Irin vireystila on normaalisti ihan muuta luokkaa, siellä Iri tutkaili paikkoja ja kertoi mielipiteitään, mutta terveenä Iri kiipeilee minua pitkin ja kälättää mennessään minkä kerkiää. Hän on todella elämäniloinen ja virkeä kun ei vaivat paina.

Jäimme vielä lääkärikäynnin jälkeen tiskille rupattelemaan ja nainen siellä tiskin takana oli erittäin kiinnostunut edelleen Irin terveydentilasta. Pohdimme myös hyviä energianbuustauskeinoja ravinnon kautta ja hän sai meille suostuteltua Oxbown immuniteetin buustaukseen tarkoitettuja tabletteja (jotka tarjoilen Irille turvotettuna), joita minulla olikin ollut keväällä mutta olivat loppuneet jo.

Kotimatkalla poikkesimme äitini luona, jossa teinkin heti Irille uudet puuropöperöt ja hengailimme hetken aikaa Irin joko lepäillessä tai syödessä suorastaan raivolla. :)

 Täytyy levätä, että jaksaa syödä taas! Iri onkin lihotuskuurilla, järkytyin aivan kuinka pieneksi hän oli päässyt. Ennen hänellä paino on pyörinyt 600g molemmin puolin, mutta nyt lekuri mittasi vain 450g! Kyllä vaan kirpaisi kun viimeaikoina en ole aktiivisesti vaa'an kanssa heilunut. Täytyy ottaa tässäkin asiassa ryhtiliike jatkossa..

 Päästiin kotiin ja tankkaus alkoi taas. Laitoin Irille myös yhteensä kolme vesipulloa, jotta tulisi juoneeksi enempi vettä. Ainakin toivon että auttaisi siihen edes hieman.

 Saatiin reseptillä antibiottia 10pv kuuri ja mahdollisesti 5-6 päivän päästä käydään vielä hakemassa piikillinen antibiottia sieltä klinikalta tehosteeksi.

 Tärkeä tieto tuoteselosteesta Iriä ajatellen! :)

Klinikkakustannuksissa päästiin lääkkeineen, Oxbown tabuineen ja jopa bensarahoineen halvemmalla kuin Keravalla ell käydessä (pelkkä käyntimaksu), vaikka Keravalla ei ole edes marsuihin erikoistunutta lääkäriä (korjatkaa jos olen väärässä). Olen erittäin tyytyväinen, että käytiin juuri tuolla Linnunmäessä. Siellä käydään jatkossakin jos tarve tulee!

Nyt kaikki laitetaan peukut pystyyn ja positiiviset energiat Irin suuntaan jotta murunen olisi kanssani terveenä vielä jatkossakin. Lääkäri sanoi, että jos tämän taudin marsu selättää ja saa painoa niin eihän sitä tiedä vaikka eläisi toisenkin vuoden hyvinvoivana ja virkeänä. :) Tietenkin jos kunto romahtaa ja elämänilo sammuu niin pakko päästää murunen pois, mutta toistaiseksi Irillä on aikamoinen taistelutahto vielä tallella. *sydän*

-M

2 kommenttia:

 1. Mä toivon täällä syrämmeni pohjasta, että Iri selättää tämän ikävän tulehduksen. :( Se on saanut niin kerta kaikkisen ainutlaatuisen tilaisuuden päätyessään juuri sun marsuksi, että se ei voi jättää tätä elämänpeliä ainakaan vielä kesken (ellei tilanne sitten äidy aivan mahdottomaksi). Sillä voisi olla melko kurjat olot ja sellainen koti, missä se jäisi jatkuvasti toisten jalkoihin (käytännössä kuihtuisi pois), kun sen tarpeita ei otettaisi huomioon, kuten sinä jatkuvasti teet. Uskon, että se jäi syystä eloon, vaikka teknisesti ottaen sen olisi pitänyt kuolla jo ihan pienenä. Luontoäiti kuitenkin karsii ne heikoimmat (tätä on tullut nähtyä niin marsu- kuin gerbapuolellakin) ja uskon, että joku juttu siinä on, että miksei hän/se hakenut Iriä aikoinaan pois. <3

  Kunnon eläinlääkärit ovat oikeasti harvassa ja kultaakin kalliimpia hädän hetkellä. Mua vaivaa mielessä vielä tänäkin päivänä se, miten mun viimeisintä marsua hoidettiin. Olin niin kiinni siinä marsussa ja sen hoidossa yötä päivää, etten edes pystynyt näkemään enää mikä oli tervettä ja mikä ei. Toivon määrä oli aivan valtaisa ja jälkeenpäin ajateltuna on jäänyt semmoiset kysymykset mieleen, että tiesikö eläinlääkäri jo kaksi viikkoa ennen lopetusta, että tilanne oli jo silloin aivan mahdoton? Oliko se oikeasti mahdoton? Annettiinko meille turhaa toivoa? Rahako oli nyt loppu viimein se juttu eikä se kyseinen marsu? Oliko kyseessä hoitovirhe vai pelasiko eläinlääkäri mutu -tuntumalla? Olenko rääkännyt pientä rakasta kaksi viikkoa ihan täysin turhaan pakottamalla sitä syömään ruokaa, tukiruokaa, vettä ja lääkkeitä? Marsut ovat saaliseläimiä, jotka kykenevät feikkaamaan todella hyvin kipunsa, mutta tuskin eläinlääkäriltä jää näkemättä sellainen fakta, että toinen keuhko on romahtanut. Etenkin, kun vielä kysyin, että mitä tuo epämääräinen nyintä oikein on? Tuolloin sen sanottiin olevan sivuseikka, mutta myöhemmin valkeni, että se oli marsun ainoa keino pumpata lihasten avulla enemmän ilmaa sillä toisella eli lopulta ainokaisella keuhkolla. Mahtanut olla kivuliasta, kun se on pettänyt eikä mitään puhettakaan kipulääkkeiden antamisesta siellä klinikalla... Niin kerta kaikkisen kamalaa. Menetin pitkäksi aikaa yöuneni (sitten meni päivärutiinitkin ja kaikki...) ja myöskin tämä on se painavin syy, miksen ole hankkinut tai pystynyt enää hankkimaan marsuja, vaikka niin upeita lemmikkejä kaikin puolin ovatkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sydämellinen kiitos sanoistasi Iriä kohtaan! <3 Tuli kertakaikkisen hyvä mieli tuosta. :)

   Harmittaa siun puolesta, että marsukokemuksesi eläinlääkäristä on noin epämääräinen. Siinä on kuitenkin aina itsellä sata lasissa fiilikset mukana kun oma pieni rakas kyseessä ja lähdön jälkeen on raastavaa löytää itsensä tilanteesta, jossa pohtii "entä jos". Vie älyttömästi energiaa tuon murehtiminen ja harva ihminen, joka eläntään rakastaa sydämestään osaa olla murehtimatta suuremmin. Voi jummi, toivottavasti vielä joskus saat sopivan hetken tullen marsuja eloasi ilostuttamaan, olen jo niin iloinen siun kanienkin puolesta kun niin ihanasti kirjoitit heistäkin blogiisi. Erityisesti juuri lämmittää, kuinka sait eheytettyä rescuetapauksen! <3

   Rapsutuksia siun karvakamuille ja loputtomasti pahvirullia siun gerbiileille! <3

   Poista

Heippa,

anonyyminä kommentoimisen suuresta suosiosta huolimatta pyydän sinua kuittaamaan kommenttisi tunnistettavalla nimellä tai nimimerkillä, kiitos! :)

-M